Boccadilupo

Loretello

Omgeving van Loretello

Uitzicht vanaf ons terras
Uitzicht vanaf ons terras


Loretello

Deze burcht, die is ontstaan in de 11e eeuw, behoorde vroeger tot het grondgebied van de kerk van Ravenna. In de 13e eeuw, na een langdurige strijd werd Loretello onderdeel van de Rocca Contrada. De middeleeuwse muren en bijzondere toegangsbrug zijn fraai gerestaureerd. In de kerken San Andrea en San Giovanni hangen bezienswaardige schilderijen. De kerk waar u langskomt op weg naar ons huis, ziet er van buiten zeer eenvoudig uit. Van binnen is hij echter rijkelijk versierd, er is o.a. de complete grot van de heilige Bernadette (van Lourdes) nagebouwd. Sinds enkele jaren is er een heerlijk restaurant in Loretello met een houtoven voor de lekkerste pizza's en een prachtig buitenterras.

Zee

Loretello ligt slechts 25 kilometer van de Adriatische kust met o.a. de levendige badplaatsen Fano en Senigallia of het rustige Marotta. Iets verderop, onder Ancona, zijn de steile rotsen van de Conero, met aan de voet een wit zandstrand. Portonovo is zeer geliefd bij zowel toeristen als Italianen uit de streek. 

Le Marche

Le Marche is een lang bewaard geheim geweest midden in Italië, maar de prachtige streek staat dankzij enkele recente tv-uitzendingen (De Italiaanse Droom, Een plek onder de zon, Het roer om, Ik vertrek, etc.) steeds meer in de belangstelling.
Oostelijk van Le Marche ligt de Adriatische kust, westelijk grenst het aan Umbrië en een kleine stukje Toscane. Loretello ligt op de landkaart op gelijke hoogte als Florence, maar verder naar het oosten.


 

Vuurvliegjes en schone lucht

 

Behalve dat rond Loretello een stilte heerst, die wij in Nederland niet meer gewend zijn, is de lucht er zeer schoon. Iets waar de heuvels van Le Marche om bekend staan. Bewijs daarvan zijn de jaarlijks terugkerende vuurvliegjes in de zomer. Een schouwspel dat nooit verveelt. Italianen weten dat vuurvliegjes altijd de zuivere lucht opzoeken. Ons huis ligt op ca. 300 meter hoogte en er zijn geen autowegen, industrie of vliegvelden in de directe omgeving. Ideaal voor mensen met astma of andere luchtwegaandoeningen.

 

Internet-links die u wellicht interesseren

De beschermheilige van Loretello: San Giovanni
De beschermheilige van Loretello: San Giovanni

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kijk ook eens op onderstaande websites:

www.bronzidorati.com

museum in Pergola met bodemvondsten uit Romeinse tijd

 

www.archeomarche.it

Archeologische musea in de provincie Ancona

www.frasassi.com
Grootste grottenstelsel van Europa, net buiten Arcevia.

Monastero Fonte Avellana
Prachtig klooster in Fonte Avallana, richting Arcevia.

www.meteo.it
Weersvoorspellingen voor Italië

www.trenitalia.nl
Treinreizen binnen Italie, vertrektijden, kosten etc.

www.deliciousitaly.com

Klik naar regio Le Marche voor diverse activiteiten en tips 


www.rossinioperafestival.it

het jaarlijks operafestival van Pesaro in augustus.

[adres volgt] openlucht muziekfestival Macerata
[adres volgt] Jazz by the sea, jazzfestival in Fano
[adres volgt] festival van oude muziek in Urbino
[adres volgt] operatheater Pergolesi in Jesi
[adres volgt] pianofestival in aug/sept. in Senigallia